Een huis met geschiedenis
In 1905 wordt op een terrein dat zich uitstrekt tot aan de spoorlijn Gent - De Panne een gasfabriek opgericht, de "Usine à gaz intercommunal de Thielt". Het complex bestaat uit een vrijstaande directeurswoning en bedrijfsgebouwen. De architect is naar verluidt R. Lemahieu uit Gullegem.
De fabriek stelt tot vijfenveertig man te werk. Met het geproduceerde gas wordt de hele regio tot en met Waregem, Ingelmunster, Aalter en Ardooie bevoorraad. Voor de Eerste Wereldoorlog worden nagenoeg alle Tieltse straten van gasverlichting voorzien. Door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is er lichte schade aan het gebouwencomplex. In 1957 sloopt men het grote achterliggende gebouw. In 1970 wordt het huis met de omliggende tuin verkocht. De overgebleven gebouwen worden benut als burelen en magazijnen door Intercom en Gaselwest.
Tielt
Kleine en gezellige stad op het charmante platteland, met leuke restaurantjes en terassen. Een ideaal vertrekpunt om te wandelen en te fietsen of om Brugge, Kortrijk, Ieper en de Westhoek of Gent en de zee te bezoeken.
Streekbezoekerscentrum Tielt en regio
Hét startpunt voor een aangename stads- en streekverkenning vormt ongetwijfeld het Streekbezoekerscentrum Tielt en regio in Huis Mulle de Terschueren. Het bezoekerscentrum toont niet alleen de bezienswaardigheden, maar ook de geschiedenis van onze stad. Een historische tijdslijn en filmpjes over bekende Tieltenaars en streekgenoten, bieden een ruime blik op de troeven van de streek.
Meer info op: